Hypertrofická kardiomyopatie a sport - je čas na změnu strategie? - Zemánek, David (Cor et Vasa (Brno), 2020)
Hypertrofická kardiomyopatie je od samého počátku spojena s rizikem náhlé srdeční smrti. Je také považována za jednu z nejčastějších příčin náhlého úmrtí mladých sportovců. Proto těmto pacientům nebyl doporučován vrcholový a v řadě případů ani rekreační sport. V posledních několika letech byla publikována řada poznatků, které vrhají nové světlo na tuto problematiku. Proto dnes volíme méně restriktivní přístup, především v případě, že se jedná o rekreační sport. Cílem tohoto článku je shrnutí současných znalostí k této problematice.
Keywords: hodnocení rizik; dospělí; náhlá srdeční smrt; Motor Activity; Death, Sudden, Cardiac; lidé; Adult; mladiství; Adolescent; hypertrofická kardiomyopatie; Athletes; pohybová aktivita; Humans; sportovci; Risk Assessment; Cardiomyopathy, Hypertrophic; Sports; sporty