Chromoblastomykózy a feohyfomykózy, výskyt opomíjených mykotických onemocnění - Dobiáš, Radim; Havlíček, Vladimír (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2020)
Tmavě pigmentované mikromycety jsou rozšířené po celém světě, uplatňují se jako půdní saprofyté a bývají často nacházeny na rostlinných zbytcích. A právě v případě chromoblastomykóz se dostávají infekční částice těchto hub do lidského těla v místě poranění a mohou způsobit chronickou infekci, a to hlavně v tropických a subtropických endemických oblastech. Chromoblastomykóza je téměř výhradně diagnostikována v případě pacientů s plně funkční imunitou a typické muriformní buňky přítomné v infikované tkání toto onemocnění odlišují od feohyfomykózy. Feohyfomykóza, méně specifické onemocnění způsobené tmavě pigmentovanými houbami, obvykle spíše tkáň nekrotizuje než proliferuje, zahrnuje mnohem širší spektrum původců říše hub a je spojována většinou s imunitními poruchami. Chromoblastomykóza představuje riziko většinou pro dospělou mužskou populaci a je po celém světě považována za nemoc z povolání, ovlivňující zemědělce, zahradníky, dřevorubce, prodejce zemědělských produktů a další pracovníky vystavené kontaminované půdě a práci s materiály rostlinného původu. Pro imunokompetentní pacienty v České republice představuje onemocnění chromoblastomykózou spíše riziko importované nákazy, i když v minulosti byla tato infekce velmi vzácně dokumentována také autochtonně i na území České republiky.
Keywords: importované infekce; Disease Reservoirs; Humans; Risk Factors; zdroje nemoci; rizikové faktory; Brazílie; Dermatomycoses; lidé; Phaeohyphomycosis; phaeohyphomykóza; dermatomykózy; Jižní Amerika; Male; Chromoblastomycosis; Czech Republic; chromoblastomykóza; Brazil; mykózy; South America; Mycoses; Česká republika; mužské pohlaví; Communicable Diseases, Imported