Terapie chromoblastomykózy a feohyfomykózy - Dobiáš, Radim; Havlíček, Vladimír (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2020)
Případy chromoblastomykóz jsou v některých oblastech světa frekventované, zvláště v některých rozvojových zemích. Klinická manifestace onemocnění chromoblastomykózou je typická. Původci vyvolávající onemocnění chromoblastomykózu se do jisté míry překrývají s původci feohyfomykóz. Případy feohyfomykóz se nevyskytují příliš často, ale nezřídka se zde setkáváme s fatálním koncem, a proto je včasná terapie a aktuální management těchto život ohrožujících infekcí velmi důležitý. Cílená antimykotická terapie se spolu s chirurgickým zákrokem stává účinným nástrojem v boji s těmito infekcemi, zvláště v poslední době máme pro tento účel k dispozici několik triazolových preparátů, jako je posakonazol a případně isavukonazol, které mohou pomoci při léčbě i těch nejtěžších pacientů. Prevence infekce by měla být zaměřena na snížení nebezpečí traumatu do podkoží, zvláště u osob, které přicházejí do kontaktu s možným zdrojem nákazy, například s importovanými dřevěnými materiály z endemických oblastí.
Keywords: phaeohyphomykóza; Antifungal Agents; osobní ochranné prostředky; mikrobiální testy citlivosti; vorikonazol; beta-glukany; inhibitory cytochromu P450 CYP3A; itrakonazol; Imidazolines; triazoly; přenos infekční nemoci; lidé; Voriconazole; Phaeohyphomycosis; Disease Transmission, Infectious; Chromoblastomycosis; Microbial Sensitivity Tests; Terbinafine; Triazoles; Personal Protective Equipment; imidazoliny; beta-Glucans; Cytochrome P-450 CYP3A Inhibitors; kombinovaná farmakoterapie; chromoblastomykóza; Itraconazole; terbinafin; antifungální látky; Drug Therapy, Combination; Humans