Tupé poranění hrudníku jako příčina akutního srdečního infarktu - Rozsíval, Vladimír; Lazarák, Tomáš; Novotný, Vojtěch; Plíva, Milan; Vindiš, David; Varvařovský, Ivo (Intervenční a akutní kardiologie, 2020)
Je popsán případ posttraumatického postižení věnčité cévy, které vyústilo v srdeční infarkt (IM). Padesátiletý muž prodělal před třemi lety tupé trauma hrudníku, IM nebyl poznán, protože bolest na hrudi byla přičítána (a maskována) poraněním žeber. Koronarografie byla indikována pro náhodný nález patologického EKG při preventivní prohlídce.
Keywords: infarkt myokardu; koronární cévy; Coronary Vessels; Electrocardiography; poranění hrudníku; Male; lidé; Middle Aged; mužské pohlaví; Thoracic Injuries; Radionuclide Ventriculography; lidé středního věku; radioisotopová ventrikulografie; Humans; elektrokardiografie; Myocardial Infarction