Alergické choroby v ére pandémie COVID-19 - Jeseňák, Miloš; Rennerová, Zuzana; Bobčáková, Anna; Kapustová, Lenka; Petrovičová, Otília; Klimová, Žofia; Bánovčin, Peter (Alergie (Praha, Print), 2020)
Alergické choroby postihujú približne jednu tretinu populácie, pričom obvykle vyžadujú pravidelnú aplikáciu antialergickej liečby, vrátane alergénovej imunoterapie. Alergici a pacienti s chronickými alergickými respiračných chorobami nemajú na základe doposiaľ publikovaných údajov výraznejšie zvýšené riziko závažného ochorenia COVID-19 v porovnaní s bežnou populáciou. Lieky používané v liečbe alergií (s vý-nimkou systémových kortikoidov) nepredstavujú žiadne riziko vo vzťahu k vzniku a komplikovanému priebehu ochorenia COVID-19. Pacienti majú pokračovať vo svojej chronickej antialergickej liečbe (vrátane biologík, imunosupresív či kortikoidov) bez jej prerušovania či znižovania dávky. To platí aj pre alergénovú imunoterapiu, v ktorej má pacient ďalej pokračovať. Ak sa u alergika potvrdí COVID-19, je nevyhnutné kontaktovať ošetrujúceho špecialistu s vysoko individuálnym prehodnotením ďalšej terapeutickej stratégie alergického ochorenia. Cieľom je udržanie dosiahnutej kontroly nad alergickým ochorením.
Keywords: eozinofily; Covid 19; Angiotensin-Converting Enzyme 2; eozinopenie; alergie; lidé; Eosinophils; COVID-19; Risk Factors; Desensitization, Immunologic; Hypersensitivity; angiotensin-konvertující enzym 2; Respiratory Tract Diseases; riziko; rizikové faktory; desenzibilizace imunologická; Risk; nemoci dýchací soustavy; Humans