Hodnocení efektu 5týdenní intervence s využitím vizuálního biofeedbacku u pacienta s unilaterální transfemorální amputací dolní končetiny – případová studie - Vomáčková, Helena; Čermáková, Kamila; Pavlů, Dagmar; Pánek, David (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2020)
Dynamický počítačový posturograf NeuroCom SMART EquiTest System umožňuje kromě analýzy dynamické posturální stability také trénink posturální stability s využitím vizuálního biofeedbacku na stabilní či nestabilní ploše a ve stabilním nebo nestabilním prostředí (22). Systém nabízí řadu možností tréninku, jejichž cílem je zlepšit dynamickou rovnováhu a mobilitu (8). V článku je popsána případová studie, která pilotně sledovala klinický efekt individuálně sestaveného pětitýdenního tréninkového programu (s frekvencí cvičení 2x týdně) využívající počítačovou dynamometrii u pacienta po unilaterální transfemorální amputaci dolní končetiny. Vyšetření hodnotící dynamickou posturální stabilitu s využitím „core assesments“ - Sensory Organization Testu (SOT), Motor Control Testu (MCT) a testu Limits of Stability (LOS), stejně jako všechna další vyšetření, byla provedena před a po intervenci. Schopnost funkční mobility a rovnováhy byla testována pomocí funkčního testu Timed Up and Go (TUG). Četnost pádů byla zjištěna v rámci odebrání anamnézy pacienta. Subjektivní pocit rovnováhy byl zjišťován pomocí dotazníku Activities Specific Balance Confidence Scale (ABC). Výsledky intervence byly kvalitativně posuzovány a byla stanovena i klinická významnost testů. Výsledky ukázaly, že tréninkový program, využívající vizuální biofeedback, měl u prezentovaného pacienta vliv na zlepšení posturálních funkcí a na snížení četnosti pádů. Ke klinicky významnému zlepšení nedošlo u schopnosti funkční mobility a rovnováhy měřené pomocí Timed Up and Go testu, ale u subjektivního pocitu rovnováhy, měřeného pomocí Activities Specific Balance Confidence Scale. Ze získaných výsledků lze usuzovat, že se NeuroCom SMART EquiTest Systém, využívaný pro trénink posturálních funkcí, se ukazuje jako slibná, systematická a objektivní metoda, která může vést ke snížení rizika pádů a zlepšení ve funkčních rovnovážných aktivitách prováděných při stoji na zemi u pacientů s amputacemi.
Keywords: tréninková simulace; vizuální biofeedback; amputace; výsledek terapie; Amputation, Surgical; lidé; NeuroCom SMART EquiTest System; Biofeedback, Psychology; Postural Balance; Treatment Outcome; rehabilitace; Simulation Training; trénink posturální kontroly; Male; Aged; transfemorální amputace dolní končetiny; Rehabilitation; senioři; mužské pohlaví; biofeedback (psychologie); dolní končetina; Lower Extremity; posturální rovnováha; Humans