Multifaktoriální intervence rizikových faktorů u pacientů s diabetes mellitus 2. typu: současný stav a perspektivy - Haluzík, Martin; Vrablík, Michal; Šatný, Martin (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2020)
Celkové kardiovaskulární (KV) riziko diabetiků je kontinuum působení dílčích rizikových faktorů (RF) a jejich vzájemně propojených patofyziologických vztahů, podmíněných zejména inzulinovou rezistencí. Tyto v konečném důsledku vedou k rozvoji, progresi a manifestaci jak mikro-, tak makrovaskulárních cévních komplikací. Rizikové faktory aterosklerotických KV onemocnění (ASKVO) se nikdy nevyskytují osamoceně, ale typicky se kumulují. Proto je vždy nutné po nich aktivně pátrat a stanovit následně celkové KV riziko daného jedince. Vhodně zvolenou systematickou léčebnou intervencí – kombinací režimových opatření, komplexní a dlouhodobou kardioprotektivní medikací – lze docílit uspokojivé kontroly dílčích sledovaných parametrů a tím potažmo redukce KV mortality a morbidity. Cílem tohoto sdělení je podat relativně stručný přehled o moderních možnostech ovlivnění KV rizika u diabetiků s přidruženými metabolickými komorbiditami.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; Humans; Lipid Regulating Agents; látky regulující metabolismus lipidů; multicentrické studie jako téma; Insulin Resistance; Hypertension; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; klinická studie jako téma; Lipoproteins; Clinical Studies as Topic; dyslipidemie; výsledek terapie; Antihypertensive Agents; komorbidita; lidé; Diabetes Mellitus, Type 2; Hypoglycemic Agents; Cardiovascular Diseases; Comorbidity; inzulinová rezistence; komplikace diabetu; hypertenze; Heart Disease Risk Factors; Treatment Outcome; Diabetes Complications; Statistics as Topic; hypoglykemika; Dyslipidemias; lipoproteiny; antihypertenziva; statistika jako téma; diabetes mellitus 2. typu; Multicenter Studies as Topic