Levothyroxin – originály, generika a jejich zaměnitelnost - Suchopár, Josef; Prokeš, Michal (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2020)
Levothyroxin je lék s úzkým terapeutickým oknem, který je nadto problematický z hlediska biologické dostupnosti. Jednotlivé léčivé přípravky s obsahem levothyroxinu obvykle nejsou vzájemně zaměnitelné a je sporné, zda jsou zaměnitelné i v případě, kdy existuje průkaz bioekvivalence. Práce shrnuje současný stupeň poznání a snaží se dostupné důkazy převést do sedmi doporučení, která by mohla najít uplatnění při racionální a bezpečné terapii levothyroxinem.
Keywords: Drug Substitution; Humans; Thyroxine; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; terapeutická ekvivalence; Pharmaceutic Aids; lidé; thyroxin; Drug Interactions; schvalování léčiv; farmaceutické pomocné látky; Therapeutic Equivalency; lékové interakce; Drug Approval; Legislation, Drug; Drugs, Generic; náhrada léků; Practice Guidelines as Topic; generika; zákonodárství lékové