Sociální opora u psychiatrických pacientů a u běžné populace - Doubková, Nikola; Marková, Jindra; Louda, Petr; Švejdová, Markéta; Cinová, Jana; Příhodová, Tereza; Preiss, Marek (Psychiatrie (Praha, Print), 2020)
Autoři provedli dvě studie zabývající se mírou anticipované sociální opory. V první studii porovnávali míru sociální opory u klinického souboru pacientů Národního ústavu duševního zdraví – NUDZ (N = 91) a u souboru respondentů běžné populace (N = 91), kteří byli ochotni vyplnit Dotazník sociální opory – MOS. Výsledky první studie ukazují, že soubor pacientů i soubor běžné populace dosahoval v Dotazníku sociální opory podobných hodnot. Nejdostupnějším typem sociální opory je u souboru běžné populace láska, zatímco u klinického souboru skutečná/hmotná opora. Naopak nejméně dostupným typem sociální opory je u klinického souboru pozitivní sociální interakce a u běžné populace emoční/informační opora. Ve druhé studii se autoři zabývali anticipovanou sociální oporou u sou-boru pacientů Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice (N = 44) v závislosti na patologických oblastech osobnostních rysů. Výsledky ukazují, že největší souvislost se sociální oporou mají rysy odtažitost, desinhibice a psychoticismus. Výsledky obou studií poukazují na důležitost aktuální situace jakožto dalšího faktoru ovlivňujícího očekávanou sociální oporu a její typ.
Keywords: dospělí; Middle Aged; Adult; lidé; průzkumy a dotazníky; sociální opora; Humans; Social Support; Surveys and Questionnaires; Male; Persons with Psychiatric Disorders; mužské pohlaví; Psychometrics; duševně nemocní; psychometrie; lidé středního věku; ženské pohlaví; Female