Kardiometabolické riziko u nemocných schizofrenií - Masopust, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2020)
Nemocní schizofrenií mají 2–3× vyšší riziko mortality ve srovnání s obecnou populací. Většinou jsou jeho podkladem přirozené příčiny jako kardiometabolická a respirační onemocnění. Mezi rizikové faktory u pacientů se schizofrenií patří nezdravý životní styl, vysoká prevalence kouření, omezená zdravotní péče, tělesné příznaky (imunitní, kardiometabolické a endokrinní) spojené s nemocí samotnou nebo nežádoucí účinky antipsychotik. Antipsychotika mohou mít negativní vliv na řadu metabolických parametrů a přispívat ke zvý-šenému kardiovaskulárnímu riziku léčených pacientů. Kardiometabolické problémy u nemocných schizofrenií jsou stále nedostatečně diagnostikovány a léčeny. V článku popisujeme doporučené postupy monitorování tělesného zdraví u pacientů léčených antipsychotiky a léčebné postupy opřené o klinické studie.
Keywords: Humans; Monitoring, Physiologic; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; riziko; Cardiometabolic Risk Factors; schizofrenie; Antipsychotic Agents; rizikové faktory; nežádoucí účinky léčiv; monitorování fyziologických funkcí; Schizophrenia; antipsychotika; kardiometabolické riziko; lidé; Risk Factors; Risk