Kostní zdraví u dospívajících dívek s mentální anorexií – pilotní studie - Kabíček, Pavel; Běhounek, Jiří; Jaššová, Katarína; Bořecká, Klára; Bayer, Milan; Magner, Martin (Československá pediatrie, 2020)
Úvod: Mentální anorexie (anorexia nervosa, AN) je onemocnění, které významně postihuje kostní zdraví. Cílem naší studie bylo zhodnotit parametry kostního metabolismu v souboru českých dívek s AN. Pacienti a metody: Do souboru bylo zařazeno 32 dívek s AN. Vyšetřována byla kostní denzita (Bone Mineral Density, BMD) bederní páteře, v oblasti kyčle, hormonální profil (LH, estradiol) a parametry kostního obratu (osteokalcin, P1NP, beta-CTx). Výsledky: Do souboru bylo zařazeno 32 dívek s průměrným věkem 15,2 roku (rozpětí 11–17 let), délkou onemocnění 8,7 měsíců (rozpětí 3–24 měsíců), váhovým úbytkem průměrně 12 kg (2–36 kg). Průměrné Z-skóre v oblasti bederní páteře bylo 0,08 ± 1,40, v oblasti kyčlí 0,23 ± 1,28, celkové Z-skóre pak 0,13 ± 1,14. Při srovnání skupiny dívek s primární amenoreou nebo dívek se sekundární amenoreou v trvání 0–5 měsíců a skupiny dívek s amenoreou v délce 6 měsíců a déle byl patrný statisticky nesignifikantní pokles BMD bederní páteře a kyčlí i v kombinovaném skóre. Laboratorní vyšetření kostního obratu prokázalo snížení osteokalcinu (81,8 % <50. p., 12,5 % <2,5. p.), P1NP (84,3 % <50. p., 21,8 % <2,5. p.), naopak zvýšení beta-CTx (34,7 % >97. p.) vzhledem k normálním hladinám pro daný věk. Hladiny estradiolu i LH byly sníženy (53,1 % <18,4 pmol/l; resp. 50 % <0,1 U/l). U dívek s nejnižšími plazmatickými koncentracemi estradiolu (<18,4 pmol/l) byly nalezeny statisticky významně nižší absolutní hodnoty BMD v oblasti kyčlí p = 0,009. Závěr: Výsledky studie ukazují, že hormonální změny probíhají současně se změnami kostního metabolismu, které se na úrovni měřitelné BMD mohou zobrazovat teprve později.
Keywords: index tělesné hmotnosti; osteoporóza; Humans; klinická studie jako téma; osteokalcin; Clinical Studies as Topic; denzitometrie; Osteocalcin; Osteoporosis; Body Mass Index; Densitometry; Anorexia Nervosa; Adolescent; kostní denzita; ženské pohlaví; lidé; mladiství; dítě; mentální anorexie; Child; Bone Density; Female