Vaskulitida jako vzácný projev infekce Sarcoptes scabiei – kazuistika - Bloomfield, Markéta; Bača, Ľuboš; Kodet, Ondřej; Kabíček, Pavel; Magner, Martin (Československá pediatrie, 2020)
Infekce Sarcoptes scabiei, způsobující svrab (scabies), patří mezi jedno z nejčastějších parazitárních onemocnění u člověka. Přestože onemocnění má ve většině případů typické příznaky, některé formy mohou vzbudit diagnostické rozpaky. Prezentovaný případ popisuje vzácný projev infekce zákožkou svrabovou u 18leté dívky, jímž byla kombinace svědivé dermatózy a krvácivé diatézy charakteru kožní vaskulitidy. Vaskulitida je v asociaci se scabies celosvětově referována pouze v jednotkách případů, uvedená kazuistika však dokládá, že u svědivé purpury je vhodné diferenciálně diagnostickou rozvahu rozšířit i o tuto infekční etiologii. V diagnostickém postupu byl v uvedeném případě po vyloučení hematologických, onkologických, imunopatologických a jiných infekčních etiologií jedním z klíčových kroků ke stanovení diagnózy opakovaný detailní rozbor anamnestických údajů.
Keywords: permethrin; Female; Sarcoptes scabiei; výsledek terapie; ženské pohlaví; Scabies; Adolescent; lidé; svrab; purpura; Treatment Outcome; Vasculitis; hospitalizace; Purpura; vaskulitida; Hospitalization; mladiství; Hematoma; Permethrin; hematom; Humans