Epidemiologie vankomycin-rezistentních enterokoků ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v roce 2017 - Polcarová, Petra; Hobzová, Lenka; Smetana, Jan; Šošovičková, Renáta; Chlíbek, Roman (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2020)
Vankomycin rezistentní enterokoky (VRE) již několik let představují významný zdravotnický problém. Jedná se o značně odolné patogeny, což usnadňuje jejich šíření ve zdravotnických zařízeních, kde mohou, zejména u imunosuprimovaných pacientů, způsobovat antibiotiky obtížně léčitelné infekce. Značný nárůst výskytu VRE byl během posledních let zaznamenán také ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. V roce 2017 zde bylo zachyceno 59 nových případů kolonizace či infekce VRE u hospitalizovaných pacientů. Formou retrospektivního šetření byli jednotliví pacienti dohledáni a pomocí údajů z nemocničního informačního systému byly zhodnoceny klinické a epidemiologické souvislosti potencionálně se vztahující k výskytu VRE. Podle šetření se usoudilo, že jednou z příčin nárůstu VRE bylo nedostatečné dodržování hygienicko-protiepidemických pravidel, zejména hygieny rukou, což potvrdila změna epidemiologické situace v následujícím roce po zpřísnění těchto pravidel. Velký význam v prevenci šíření rezistentních patogenů má tak důkladná osvěta personálu o správných postupech omezujících riziko jejich šíření.
Keywords: Vancomycin-Resistant Enterococci; infekce spojené se zdravotní péčí; Epidemiologic Studies; lidé; surveillance; enterokoky rezistentní vůči vankomycinu; Communicable Disease Control; epidemiologické studie; retrospektivní studie; Humans; Retrospective Studies; epidemie; kontrola infekčních nemocí; Epidemics; Cross Infection