The duration of SARS-CoV-2 shedding in patients recovering from COVID-19 - Cimrman, Štěpán; Macková, Lenka; Král, Vlastimil; Bartoš, Hynek; Stiborová, Ivana; Dlouhý, Pavel (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2020)
Znalosti o vylučování SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) jsou významné pro diagnózu, terapii a sledování pacientů s COVID-19 (coronavirus disease 2019). Vzorky získané opakovaným hlubokým nazofaryngeálním výtěrem u kohorty 100 pacientů s COVID-19 byly testovány na přítomnost SARS-CoV-2 RNA pomocí RT-PCR (real-time polymerase chain reaction). Medián doby detekovatelnosti virového genomu byl 15 dnů. Autoři dále testovali hypotézu o vztahu mezi závažností průběhu COVID-19 a délkou období, po které je virový genom detekovatelný. Nenalezli statisticky signifikantní rozdíl v trvání virové clearance mezi osobami s mírnou či asymptomatickou infekcí a pacienty se závažným onemocněním.
Keywords: koronavirové infekce; pandemie; Pandemics; RNA, Viral; Virus Shedding; lidé; SARS-CoV2; RNA virová; RT-PCR; COVID-19; virová pneumonie; Betacoronavirus; Pneumonia, Viral; Humans; vylučování virů; Coronavirus Infections; virová clearance