Výživa psů a koček s kardiovaskulárním onemocněním. 2. část - Štercová, Eva; Tšponová, Jana (Veterinární lékař, 2020)
Ve druhé části článek pojednává o zásadách výživy psů a koček s kardiovaskulárním onemocněním a zabývá se hlavními principy nutričního managementu. K významným dietním opatřením patří úprava klíčových minerálních látek, které ovlivňují činnost srdce i rozvoj kompenzačních změn provázejících srdeční selhání. A v neposlední řadě také dotace některých látek, které se mohou podílet na zmírnění patologických procesů a zlepšení funkce srdce. Jedná se především o n-3 mastné kyseliny, taurin a L-karnitin. Článek se zabývá také rizikovými faktory ve výživě, jež mohou přispět k rozvoji dilatační kardiomyopatie.
Keywords: psi; kardiovaskulární nemoci; Sodium; kočky; živiny; Dogs; proteiny; Carnitine; Diet; Chlorides; Fatty Acids; chloridy; Proteins; Animal Nutritional Physiological Phenomena; zvířata; Taurine; Cardiomyopathy, Dilated; mastné kyseliny; Nutrients; Cardiovascular Diseases; karnitin; dieta; sodík; fyziologie výživy zvířat; Cats; Animals; taurin; dilatační kardiomyopatie