Adenokarcinom duodena u psa - Jelínek, František; Hypská, Vilma (Veterinární lékař, 2020)
Pacientem byl pes, samec, kříženec, sedmiletý. Po dobu asi tří měsíců trpěl zažívacími potížemi, převážně vomitem. Sonografické vyšetření abdomenu prokázalo extrémně dilatovaný žaludek, z 90 % naplněný tekutinou. Při laparotomii byl ve střední části duodena patrný útvar velikosti meruňky s adhezí omenta, který způsobil strikturu střeva. Provedli jsme marginální resekci střeva. Rekonvalescence po operaci proběhla poměrně rychle a ještě za 7,5 měsíce po operaci byl pes ve velmi dobré tělesné kondici. Za 312 dní po operaci byl však utracen vzhledem k tomu, že asi týden před eutanazií se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil. Přestal přijímat potravu, často zvracel a byl apatický. Vzhledem k tomu, že zvíře bylo utraceno na jiném pracovišti, nebylo provedeno postmortální vyšetření.V resekovaném střevě jsme histologicky diagnostikovali mucinózní cystadenokarcinom duodena. Z imunohistochemického průkazu cytokeratinů považujeme za zajímavé zjištění, že pozitivita cytokeratinu AE1/AE3 byla střední v enterocytech, epitelie krypt byly převážně slabě pozitivní, ale nádorové epitelie byly silně pozitivní.
Keywords: eutanazie u zvířat; Animals; mucinózní cystadenokarcinom; Laparotomy; ultrasonografie; Duodenal Neoplasms; Keratins; výsledek terapie; Euthanasia, Animal; laparotomie; Cystadenocarcinoma, Mucinous; břicho; Immunohistochemistry; Anti-Bacterial Agents; keratiny; Ultrasonography; Mucins; Treatment Outcome; Dogs; Vomiting; imunohistochemie; zvracení; muciny; Adenocarcinoma; Male; progrese nemoci; duodenum; adenokarcinom; Disease Progression; Histological Techniques; mužské pohlaví; nádory duodena; zvířata; Duodenum; histologické techniky; antibakteriální látky; psi; Abdomen