Somatické následky injekčného užívania drog - infekčné endokarditídy - Šidlová, Henrieta; Šikuta, Ján; Mikuláš, Ľubomír; Očko, Peter; Šidlo, Jozef (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2020)
Intravenózne užívanie drog so sebou prináša zvýšené zdravotné riziko, ale aj riziká sociálnych alebo trestnoprávnych následkov, ktorým musí užívateľ čeliť. Injekčné užívanie drog sa najčastejšie spája s opiátmi a opioidmi, aj keď v niektorých krajinách je časté aj injekčné užívanie stimulantov napr. amfetamínov a metamfetamínov alebo kokaínu. Na Slovensku je injekčné užívanie drog spojené hlavne s vysokorizikovým užívaním metamfetamínu a vysokorizikovým užívaním opioidov. Medzi najzávažnejšie komplikácie injekčnej aplikácie drog patria infekčné komplikácie spôsobené vírusom HIV, vírusmi hepatitídy typu B a C a infekčné endokarditídy. Cieľom práce je demonštrácia variability morfologických nálezov vo vybraných smrteľných prípadoch infekčnej endokarditídy u injekčných užívateľov drog. Ide o tri prípady žien vo veku 26, 30 a 24 rokov, u ktorých došlo k úmrtiu v dôsledku komplikácií infekčnej endokarditídy na trikuspidálnej, aortálnej a mitrálnej chlopni. Spoločným menovateľom vo všetkých troch prípadoch bol rozvoj septického stavu spôsobeného rovnakým etiologickým agens – Staphylococcus aureus. Demonštrované fatálne následky injekčného užívania drog zdôrazňujú potrebu myslieť na riziko závažných kardiovaskulárnych komplikácií pri klinickom manažmente pacientov – injekčných užívateľov drog.
Keywords: Substance-Related Disorders; Substance Abuse, Intravenous; lidé; Adult; Methamphetamine; Cannabis; dospělí; methamfetamin; Female; bakteriální endokarditida; heroin; Heroin; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; ženské pohlaví; mladý dospělý; Humans; Young Adult; Endocarditis, Bacterial; intravenózní abúzus drog