Voľná nádorová DNA u pacientov s Hodgkinovým lymfómom - Kredátusová, Alexandra; Hanáčková, Veronika; Lukášová, Marie; Urbánková, Helena; Procházka, Vít (Onkologie (Olomouc, Print), 2020)
Voľná cirkulujúca nádorová DNA (circulating tumour DNA - ctDNA) je typ extracelulárnej voľnej DNA (circulating cell-free DNA-ccfDNA) nachádzajúci sa v periférnej krvi pacientov s onkologickým ochorením. Jej neinvazívna analýza vo forme tzv. tekutej biopsie (liquid biopsy) má potenciálne využitie v klinickej praxi predovšetkým v situáciách, keď nie je dostupný dostatok vhodného materiálu pre podrobné genetické testovanie nádoru, prípadne by bol odber takéhoto materiálu technicky komplikovaný či pre pacienta zaťažujúci. Hodnotenie ctDNA z kvantitatívneho aj kvalitatívneho hľadiska môže pomôcť spresniť diagnostiku a manažment daného ochorenia a prispieť k personalizácii terapeutického prístupu. Uplatnenie v manažmente Hodgkinovho lymfómu by mohla nájsť pri diagnóze v screeningu mutácií, počas liečby a po jej ukončení ruka v ruke spolu so zobrazovacím vyšetrením aj v ďalšom sledovaní. Významným objavom je možnosť sledovania klonálnej evolúcie nádorových buniek pri liečbe checkpoint inhibítormi spojenej s prípadnou rezistenciou na tento moderný typ liečby.
Keywords: výsledek terapie; DNA, Neoplasm; Hodgkinova nemoc; Hodgkin Disease; PET/CT; inhibitory kontrolních bodů; DNA nádorová; Liquid Biopsy; Treatment Outcome; Positron Emission Tomography Computed Tomography; lidé; tekutá biopsie; Female; ženské pohlaví; Immune Checkpoint Inhibitors; Humans