Trauma-informovaný přístup v paliativní ošetřovatelské péči o onkologicky nemocné - Klepáčková, Olga; Černá, Martina (Onkologie (Olomouc, Print), 2020)
Mnozí onkologičtí pacienti v preterminálním nebo terminálním stadiu onemocnění netrpí jen somatickými symptomy a psychickými potížemi souvisejícími se zdravotním stavem a adaptací na tuto životní situaci. Nejednou jsou pro ně významnou součástí jejich současné bolesti a utrpení dlouhodobé následky dávné náročné nebo traumatické události, dopad zdravotního traumatu a s nemocí související posttraumatická stresová porucha (PTSD) či sekundární ztráty, které s sebou diagnóza a prognóza přinesla. Tyto aspekty mohou do značné míry ovlivňovat nejen vztah a komunikaci s ošetřujícím personálem, ale také průběh samotné ošetřovatelské péče. Trauma-informovaný přístup přináší do oblasti paliativní péče nový pohled, jak lépe porozumět prožívání a projevům těchto pacientů a jak přispět v rámci svých kompetencí a v kontextu holistické péče k úplnějšímu naplnění jejich potřeb. Příspěvek je zaměřen nejen na teoretické poznatky, ale také jejich využití v praxi v činnosti sester v rámci ambulantních, terénních i pobytových služeb paliativní péče.
Keywords: nádory; komplexní zdravotní péče; Psychological Trauma; Humans; zdravotní trauma; Risk Factors; ošetřovatelská péče; Nurse-Patient Relations; Psychophysiologic Disorders; rizikové faktory; Terminally Ill; holistické ošetřovatelství; paliativní péče; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; lidé; psychické trauma; umírající; Comprehensive Health Care; Holistic Nursing; Neoplasms; Nursing Care; Palliative Care; psychosomatické poruchy; trauma-informovaný přístup