Klinické a laboratorní nálezy u pacientů s covid‑19 - Grebenyuk, Vyacheslav; Roháčová, Hana; Trojánek, Milan (Farmakoterapeutická revue, 2020)
Infekce virem SARS‑CoV‑2 probíhá často asymptomaticky, avšak může mít mírný, středně závažný, ale i závažný či dokonce kritický průběh. Nejčastějšími příznaky covid‑19 jsou zvýšená teplota či horečka, suchý dráždivý kašel, bolesti svalů a hlavy nebo dušnost. Mezi nejčastější laboratorní nálezy patří lymfopenie, zvýšení aktivity jaterních aminotransferáz nebo laktátdehydrogenázy (LDH), elevace hod‑ not C‑reaktivního proteinu, feritinu a D‑dimerů. Mezi závažné komplikace onemocnění patří rozvoj syndromu akutní dechové tísně, myokardiální léze, akutní renální selhání, tromboembolické příhody a imunopatologické projevy. Rizikové faktory pro závažnější průběh onemocnění zahrnují starší věk, mužské pohlaví a chronické interní komorbidity. V tomto přehledovém sdělení jsou shrnuty současné poznatky o klinických projevech a laboratorních nálezech doprovázejících onemocnění covid‑19. Důraz je kladen na adekvátní a úplný popis celého spektra klinických manifestací onemocnění včetně atypických či méně běžných syndromů a závažných život ohrožujících komplikací. Laboratorní nálezy jsou popsány především z hlediska četnosti, specificity a prognostického významu.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Clinical Laboratory Techniques; Signs and Symptoms; biologické markery; COVID-19; klinické laboratorní techniky; lidé; Prognosis; Betacoronavirus; rizikové faktory; prognóza; koronavirové infekce; Biomarkers; Coronavirus Infections; Risk Factors; Humans; příznaky a symptomy; Severity of Illness Index