„Hlas detí” – kvalitatívna analýza názorov detí na rizikové správanie - Boberová, Zuzana; Štefanová, Eliška; Kopčáková, Jaroslava; Baška, Tibor; Gecková, Andrea (Československá psychologie, 2020)
Ciele výskumu. Hlavným cieľom tejto štúdie bolo hlbšie preskúmať názory a presvedčenia žiakov v oblasti fajčenia a pitia alkoholu s využitím kvalitatívneho prístupu a údajov prierezovej štúdie HBSC (Health behaviour in school-aged children) 2013/2014. Cieľom bolo tiež porovnať variabilitu názorov a presvedčení žiakov z hľadiska rodu a veku. Výskumná vzorka a metódy. Výskumnú vzorku tvorilo 75 žiakov 4 základných škôl. Výskumná vzorka kopírovala cieľovú populáciu HBSC štúdie, teda žiakov vo veku 11-, 13- a 15- rokov. Dizajn výskumu bol založený na kvalitatívnom prístupe s využitím elicitácie formou pripravených pracovných listov a iniciačných otvorených otázok. Metódou zberu dát boli pracovné listy a záznamy tichého pozorovateľa. Výskumná otázka. Aké sú postoje a presvedčenia žiakov ku prezentovaným výsledkom v oblasti fajčenia a pitia alkoholu ich rovesníkov, a aké sú následné odporúčania školákov v týchto oblastiach. Analýza dát. Získané údaje boli analyzované kvalitatívnou riadenou obsahovou analýzou. Výsledky. Participanti majú dostatočné informácie predovšetkým o rôznych negatívnych vplyvoch fajčenia a užívania alkoholu na zdravie a život človeka, avšak neuvedomujú si dostatočne vlastný potenciál pri riešení zdravotných rizík. Výsledky naznačili niektoré osobitosti vzhľadom na vek a rod participantov. Limitácie výskumu. Množstvo a kvalita materiálu získaného od participantov môže byť ovplyvnená nedostatočnou skúsenosťou participantov s diskusnými metódami a aktivitami rozvíjajúcimi aktívny prístup žiakov. Veľkosť diskusných skupín.
Keywords: genderová identita; Students; Smoking; Qualitative Research; Health Risk Behaviors; dítě; Age Factors; návykové chování; pití alkoholu; průřezové studie; Adolescent Behavior; Alcohol Drinking; Adolescent; kouření; Attitude to Health; věkové faktory; lidé; Behavior, Addictive; postoj ke zdraví; Humans; Cross-Sectional Studies; chování mladistvých; Gender Identity; Child; studenti; zdravotně rizikové chování; mladiství; chování dětí; kvalitativní výzkum; Child Behavior