Systémová liečba hepatocelulárneho karcinómu - Tokarčík, Ján; Slížová, Dáša; Andrašina, Igor; Vaculová, Jana (Klinická onkologie, 2020)
Východiská: Hepatocelulárny karcinóm (HCC) je jednou z najčastejších malignít s rastúcou incidenciou. Predstavuje približne 90 % primárnych karcinómov pečene a významný globálny zdravotný problém. Je celosvetovo 5. najčastejším ochorením a 3. najčastejšou príčinou úmrtia spomedzi onkologických ochorení. Výskyt HCC súvisí s faktormi životného prostredia, stravovacími návykmi a životným štýlom. Je častejší u mužov ako u žien. Najvyššia incidencia HCC je v juhovýchodnej Ázii, Číne, v štátoch západnej a centrálnej Afriky, u imigrantov z vysoko rizikových oblastí v USA. V Severnej Amerike, Európe a Japonsku je infekcia vírusom hepatitídy C jeho hlavným rizikovým faktorom spolu s užívaním alkoholu. Moderné liečebné metódy zlepšili výsledky liečby u pacientov s HCC. V prípade včasných štádií HCC je možná kuratívna liečba, chirurgická resekcia, transplantácia pečene a rádiofrekvenčná ablácia. Lokálna chemoterapia a cielená systémová liečba pri pokročilom ochorení HCC predĺžili prežívanie pacientov. Cieľ: Cieľom článku je priblížiť možnosti systémovej liečby HCC v 1. a 2. línii liečby. Sorafenib bol prvý liek schválený americkou Správou pre potraviny a lieky na liečbu pokročilého HCC a je štandardným liekom 1. línie. Prvou voľbou v 2. línii liečby pacientov s progredujúcim ochorením po liečbe sorafenibu je regorafenib. V súčasnosti je imunoterapia adekvátnou možnosťou liečby. Kabozantinib a ramucirumab predstavujú ďalšie možnosti liečby 2. línie.
Keywords: randomizované kontrolované studie jako téma; sorafenib; Randomized Controlled Trials as Topic; regorafenib; lidé; Carcinoma, Hepatocellular; cabozantinib; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; hepatocelulární karcinom; Sorafenib; Antineoplastic Protocols; ramucirumab; protokoly protinádorové léčby; Humans