Skvamocelulárny karcinóm hrubého čreva - kazuistika - Jurišová, Silvia; De Angelis, Valentína; Makovník, Marek; Hlavčák, Peter; Janega, Pavol; Macák, Dušan; Chovanec, Michal; Rejleková, Katarína; Pinďák, Daniel; Mardiak, Jozef; Mego, Michal (Klinická onkologie, 2020)
Východiská: Primárne skvamocelulárne karcinómy (SCC) hrubého čreva sú extrémne zriedkavé a vyskytujú sa prevažne v piatej dekáde života, s miernou prevahou u mužov. Najčastejšími anatomickými miestami výskytu sú konečník a proximálne hrubé črevo. Klinické znaky a bežné diagnostické metódy nedokážu úplne jednoznačne odlíšiť SCC od adenokarcinómu. Metódy: V tejto kazuistike prezentujeme prípad 68-ročného pacienta s SCC céka a colon ascendens, ktorý bol liečený resekciou a systémovou liečbou na báze gemcitabínu a cisplatiny. Prípad: Pacient vo veku 68 rokov podstúpil pravostrannú hemikolektómiu pre karcinóm céka a colon ascendens, histologicky išlo o nízko diferencovaný epidermoidný karcinóm, grade 3 s iniciálnym štádiom pT4aN1aM0. Pre lokálnu recidívu v mieste resekcie so suspektnou infiltráciou priamych a šikmých brušných svalov bol liečený systémovou liečbou na báze gemcitabínu a cisplatiny s dosiahnutím parciálnej remisie. Následne bolo postchemoterapeutické reziduum radikálne odstránené, s dosiahnutím kompletnej remisie ochorenia, ktorá pretrváva 10 mesiacov od operačného výkonu. Záver: Prípad zdôrazňuje potrebu multidisciplinárneho prístupu v liečbe tohto raritného ochorenia. Včasný chirurgický výkon zohráva kľúčovú úlohu. Aj keď štandardný chemoterapeutický režim nie je presne definovaný, použitie kombinácie cisplatiny a gemcitabínu viedlo u nášho pacienta k parciálnej remisii, ktorá následne umožnila radikálnu resekciu recidívy a následne dosiahnutie kompletnej remisie ochorenia.
Keywords: Carcinoma, Squamous Cell; kolorektální nádory; Neoadjuvant Therapy; cisplatina; Cisplatin; výsledek terapie; Deoxycytidine; neoadjuvantní terapie; Colorectal Neoplasms; lidé; Treatment Outcome; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; deoxycytidin; Male; Aged; spinocelulární karcinom; senioři; mužské pohlaví; Humans