Piriformis syndrom a FAIR test z pohledu magnetické rezonance - Vacek, Jan; Vymazal, Josef; Mezian, Kamal; Červenková, Zuzana (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2020)
Musculus piriformis je významný sval pro biomechaniku člověka. Jedná se o nejsilnější a nejodolnější zevní rotátor kyčelního kloubu, jde i o silný abduktor. Při mnoha pohybových aktivitách, včetně sportu, je výrazně zatěžován. Při řadě patologických stavů dochází k jeho reflexní dlouhodobé hyperaktivaci, a proto u mnoha osob nacházíme hypertonus a často hypertrofii a zkrácení. Vzhledem k intimnímu kontaktu k nervus ischiadicus dochází k dráždění nervových vláken. To buď jen tlakem hypertrofického svalu, nebo když nerv prochází alespoň částí svých vláken skrz sval a dochází k tahové neuropatii. Vzniká tak ischialgie , spadající do skupiny low back pain. Mezi několik klinických testů, používaných v praxi, patří i FAIR test (flexe , addukce, vnitřní rotace), který napíná sval a v případě zvýšení či vyvolání ischialgií jej hodnotíme jako pozitivní. V naší studii jsme se zaměřili na korelaci výsledků FAIR s nálezem na MRI. Náš soubor se skládal z 25 pacientů s chronickou ischialgií, 11 mužů, 14 žen. S normálním klinickým neurologickým nálezem, s vyloučením kořenové léze S1, diskopatie L5/S1, revmatologickým či infekčním onemocněním, patologií kyčelního kloubu. Po klinickém vyšetření byli pacienti vyšetřeni na MRI s projekcí na oblast m.piriformis. Z 25 vyšetřených jsme u 11 na MRI nalezli kompresi n. ischiadicus ve foramen infrapiriforme, u 4 kompresi nervu při průchodu svalem, u 4 nebyla žádná známka jakékoliv iritace nervu, u 6 byla nalezena jiná patologie. Z výsledku vyplývá, že FAIR test má vysokou senzitivitu při diagnostice iritace n. ischiadicus v oblasti foramen infrapiriforme, či při průchodu svalem. Zároveň nám ale výsledky ukázaly, že bez adekvátního zobrazení nejsme schopni odlišit funkční iritaci n. ischiadicus od dráždění jiným patologickým procesem. Proto z hlediska řádné diagnostiky nezbývá než toto vyšetření doporučit jako součást přesné diagnostiky.
Keywords: dospělí; Magnetic Resonance Imaging; nervus ischiadicus; Female; Sciatic Nerve; Adult; ženské pohlaví; Piriformis Muscle Syndrome; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Low Back Pain; klinická studie jako téma; nemoci sedacího nervu; Sciatic Neuropathy; Clinical Studies as Topic; syndrom musculus piriformis; Male; Aged; lumbalgie; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans