Zánětlivá bolest zad a co dál? - Gregová, Monika (Ortopedie, 2020)
Bolesti zad jsou velice častým problémem postihujícím velkou část populace. Nejčastěji se jedná o prosté bolesti dolních zad, které spontánně odezní a nevyžadují další vyšetření. Asi v 5 % případů se může jednat o zánětlivou bolest zad (IBP, inflammatory back pain), která je ústředním klinickým projevem axiální spondyloartritidy (axSpA). AxSpA je chronické zánětlivé onemocnění progresivního charakteru. Nemoc vzniká typicky v mladém věku a pokud není včas diagnostikována, vede k nevratným změnám páteře s poruchou hybnosti. Výrazně se také zhoršuje kvalita života nemocných. Klíčové je proto pro lékaře prvního kontaktu identifikovat nemocné se suspekcí na axSpA a tyto pak odeslat k odbornému revmatologickému vyšetření. Ústředním symptomem sloužícím k odhalení nemocných s axSpA je IBP, pomoci může i pozitivita antigenu HLA-B27. Na základě těchto příznaků bylo vypracováno několik referenční strategií, které mají pomoci k časnému záchytu nemocných s axSpA. Pouze časně stanovená diagnóza onemocnění a adekvátní léčba vede k zastavení zánětlivého procesu a předchází nevratným změnám páteře.
Keywords: antiflogistika nesteroidní; Spondylitis, Ankylosing; ankylózující spondylitida; Sacroiliitis; lidé; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; bolesti zad; spondylartropatie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Back Pain; Spondylarthropathies; Practice Guidelines as Topic; spondylartritida; Spondylarthritis; sakroiliitida; Humans