Vplyv inhibítorov SGLT2 na aterosklerózu a reálna prax - Vohnout, Branislav; Lisičanová, Jana; Havranová, Andrea (AtheroReview, 2020)
Aterosklerotické kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtia u pacientov s ochorením diabetes mellitus. Inhibítory SGLT2 sú relatívne novou skupinou antidiabetík, ktoré okrem glukózy znižujúceho efektu preukázali v klinických štúdiách aj zníženie výskytu kardiovaskulárnych príhod, či dokonca celkovej mortality. Výsledky klinických štúdií boli potvrdené aj dátami z tzv. Real World Evidence (RWE) štúdií, ktoré odrážajú bežnú klinickú prax a prinášajú ďalšie dlhodobé informácie z liečby. Článok diskutuje aj možné mechanizmy tohto kardioprotektívneho efektu inhibítorov SGLT2.
Keywords: Cardiovascular Diseases; Diabetes Mellitus, Type 2; Clinical Studies as Topic; glifloziny; Humans; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Hypoglycemic Agents; diabetes mellitus 2. typu; klinická studie jako téma; kardiovaskulární nemoci; lidé; hypoglykemika