Kapnometrie - více než jen údaj o CO2 - Astapenko, David; Černý, Vladimír (Urgentní medicína, 2020)
Kapnometrie je jednoduchá, neinvazivní a spolehlivá metoda, která měří hodnotu vydechované koncentrace oxidu uhličitého (EtCO2). Přínosná je nejen samotná absolutní hodnota EtCO2, ale i její grafické znázornění v čase – kapnografická křivka. Kapnometrie poskytuje užitečné informace o kardiopulmonálním aparátu pacienta: adekvátní minutová plicní ventilace, srdeční výdej, obstrukce v dýchacích cestách a míra ventilace mrtvého prostoru. Kapnometrie spolehlivě predikuje polohu tracheální rourky v dýchacích cestách a při kardiopulmonální resuscitaci zvyšuje její účinnost a umožňuje s vysokou mírou pravděpodobnosti odhadnout obnovení spontánní cirkulace v průběhu resuscitace.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; Blood Gas Monitoring, Transcutaneous; plicní ventilace; lidé; Emergency Medical Services; Pulmonary Ventilation; oxid uhličitý; transkutánní měření krevních plynů; Carbon Dioxide; Humans