Nechirurgická léčba karcinomu močového měchýře - Doležel, Martin; Hartmann, Igor; Odrážka, Karel; Vaňásek, Jaroslav; Vlachová, Zuzana (Urologie pro praxi, 2020)
Zatímco systémová léčba se v kombinaci s operačním výkonem implementovala do léčebné praxe na základě studií potvrzujících klinický benefit velice úspěšně, míra využití radioterapie jako alternativy cystektomie u vysoce selektovaných pacientů se v různých zemích liší. Měchýř zachovávající léčba je vhodná zejména pro pacienty neschopné či neochotné podstoupit radikální chirurgický výkon. Pro dobré léčebné výsledky je naprosto zásadní provedení radikální transuretrální resekce tumoru močového měchýře (TURBT) a podání konkomitantní chemoterapie, která zlepšuje přežití v pěti letech až o 13 %. V takovém případě je možno dosáhnout u dlouhodobě přežívajících pacientů až v 80 % zachování močového měchýře, přičemž závažná pozdní toxicita třetího a vyššího stupně (dle stupnice RTOG) nepřesahuje 10 %. Naopak při indikaci konzervativního přístupu u nemocných s tumory neumožňujícími TURBT, lokálně pokročilým onemocněním (T3-4), hydronefrózou či kontraindikací cisplatiny lze očekávat spíše pouze paliativní efekt léčby.
Keywords: Carcinoma; nerandomizované kontrolované studie jako téma; gastrointestinální trakt; Urinary Bladder Diseases; Non-Randomized Controlled Trials as Topic; dávka záření; radioterapie; Gastrointestinal Tract; nemoci močového měchýře; Organ Sparing Treatments; Urinary Bladder; Radiation Dosage; léčba šetřící orgány; Humans; močový měchýř; Radiotherapy; lidé; karcinom