Mukoaktivní látky v léčbě kašle - Vranová, Vilma; Vašut, Karel (Pediatrie pro praxi, 2020)
Kašel je základní obranný mechanismus, který udržuje volné dýchací cesty; nedílnou součástí nespecifické obranné imunitní reakce v respiračním traktu je i produkce hlenu. Uvedené skutečnosti je potřeba zohlednit a respektovat při volbě optimální farmakoterapie kašle. Pro hojení zanícené sliznice je vhodné podpořit mukociliární clearence, tvorbu surfaktantu a jiné fyziologické funkce. Účinek mukoaktivních látek není omezen pouze na změnu reologických vlastností hlenu, tato léčiva také stimulují tvorbu surfaktantu, mají antioxidační vlastnosti, snižují oxidační stres, snižují adherenci bakterií a ovlivňují účinek antibiotik.
Keywords: infekce dýchací soustavy; thioglykoláty; Carbocysteine; Bromhexine; karbocystein; rostlinné extrakty; Expectorants; Thymus Plant; guaifenesin; lidé; bromhexin; Hedera; Respiratory Tract Infections; acetylcystein; antitusika; ambroxol; Humans; Cough; Ambroxol; břečťan; Antitussive Agents; Plant Extracts; kašel; Thymus (rostlina); Guaifenesin; Thioglycolates; expektorancia; Acetylcysteine