Kawasakiho choroba provázená šokem - Doležel, Zdeněk; Macků, Marie; Fráňová, Jana; Schüller, Marcel; Homola, Lukáš; Vít, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2020)
Kawasakiho choroba (KCH) je známa více než 50 roků a v našich podmínkách stále patří mezi onemocnění vzácná. Dosud nebyla objasněna její etiopatogeneze. Podobně také chybí specifické nálezy pomocných vyšetření a diagnóza nemoci se proto stále opírá pouze o klinické příznaky, které umožňují stanovení klasické varianty KCH, ale také varianty inkompletní. Ojediněle může být průběh KCH provázen instabilitou systémového oběhu a rozvojem šoku. Autoři uvádějí klinickou zkušenost s takovým závažným průběhem KCH.
Keywords: Meningism; Humans; Glucocorticoids; Immunoglobulins, Intravenous; šok; Edema; výsledek terapie; lidé; Fever; Shock; předškolní dítě; horečka; Kawasakiho syndrom; Male; edém; Treatment Outcome; glukokortikoidy; Mucocutaneous Lymph Node Syndrome; Aspirin; meningismus; intravenózní imunoglobuliny; mužské pohlaví; Child, Preschool