Akutní diseminovaná encefalomyelitida - ADEM - Chvojka, Martin; Gut, Josef; Jiránek, Miroslav (Pediatrie pro praxi, 2020)
Akutní diseminovaná encefalomyelitida (ADEM) je autoimunitní demyelinizační onemocnění CNS, které se objevuje nejčastěji po proběhlé infekci, typicky u dětí a dospívajících. V klinickém obrazu dominuje encefalopatie a různě vyjádřený neurologický deficit. Diagnóza se stanovuje, "per exclusionem", ačkoli anamnéza a nálezy při zobrazovacích metodách jsou často pro tuto jednotku typické. Léčba spočívá v podávání vysokodávkovaných kortikosteroidů nebo podáním nitrožilních imunoglobulinů či plazmaferéze.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; diferenciální diagnóza; dítě; Child; Immunoglobulins, Intravenous; Female; demyelinizační autoimunitní nemoci CNS; výsledek terapie; Diagnosis, Differential; lidé; ženské pohlaví; methylprednisolon; Demyelinating Autoimmune Diseases, CNS; Treatment Outcome; Methylprednisolone; akutní diseminovaná encefalomyelitida; intravenózní imunoglobuliny; Encephalomyelitis, Acute Disseminated