Použitie intrakoronárneho adrenalínu u pacienta s noflow fenoménom pri kardiogénnom šoku - kazuistika - Dragula, Milan; Ságová, Ivana; Kňazeje, Miloš; Sadloňová, Jurina (Cor et Vasa (Brno), 2020)
Včasná reperfúzna terapia pri infarkte myokardu s eleváciou ST (STEMI) je najúčinnejšou liečebnou metódou. Napriek skorej reperfúznej terapii však u významného počtu pacientov nedochádza k normálnej perfúzii srdcového tkaniva napriek otvoreniu uzavretej koronárnej tepny. Tento jav je známy ako noflow fenomén a jeho liečba dodnes zostáva problematická. Prítomnosť noflow fenoménu predstavuje komplikáciu s nepriaznivou prognózou. Noflow môže vyústiť do zlého hojenia infarktového ložiska so zhoršenou remodeláciou ľavej komory, čím sa zvyšuje riziko závažných nežiaducich srdcových príhod, vrátane kongestívneho zlyhania srdca a smrti. V našej kazuistike popisujeme 58-ročného pacienta s kardiogénnym šokom na podklade akútneho infarktu myokardu, s rozvojom noflow po perkutánnej koronárnej intervencii (PCI), ktorý bol úspešne liečený intrakoronárnym adrenalínom.
Keywords: adrenalin; infarkt myokardu; lidé; výsledek terapie; Humans; Myocardial Infarction; Male; No-Reflow Phenomenon; mužské pohlaví; Treatment Outcome; Middle Aged; lidé středního věku; Epinephrine; no-reflow fenomén