Giant germ tumor retroperitoneal lymphadenopathy encapsulating the infrarenal aorta and inferior vena cava: case report - Novotný, Róbert; Janoušek, Libor; Lipár, Květoslav; Chlupáč, Jaroslav; Křístek, Jakub; Kudla, Michal; Froněk, Jiří (Cor et Vasa (Brno), 2020)
Úvod: Nádor z testikulárních germinálních buněk (GCT) je nejčastějším maligním solidním nádorem u mužů s nejvyšší incidencí mezi 15-45 lety. GCT prokázal rostoucí výskyt za posledních 30 let. Metoda: Operace byla provedena přes střední laparotomii. V břiše byla nalezena masivní retroperitoneální lymfadenopatie (RL). Intrarenální aorta (IA) a dolní dutá žíla (IVC) byly pečlivě vypreparovány a zcela zbaveny RL. Část levé renální žíly (LRV) byla suspektně infiltrovaná RL. Proto jsme provedli částečnou resekci LRV. Zbytková LRV byla krátká a reanastomóza na IVC nebyla možná. LRV byla reanastomozována na splenickou žílu. Vzhledem k velké velikosti resekovaného RL v kombinaci s blízkým kontaktem s IA a IVC byly do dutiny břišní vloženy chirurgické roušky pro vysoké riziko pooperačního krvácení. "Second look" byl proveden 24 hodin po zákroku a střední laparotomie byla uzavřena standardním způsobem. Výsledky: Pooperační období proběhlo bez komplikací. Pacient byl propuštěn osmý pooperační den s dobrými renálními funkcemi a dobrou perfuzí levé ledviny dle Dopplerovy ultrasonografie. Závěr: U pacientů s GCT a velkými retroperitoneálními masami je nutný multidisciplinární přístup kombinující chemoterapii a chirurgický zákrok, aby se významně zvýšil léčebný úspěch.
Keywords: dospělí; lymfadenopatie; metastázy nádorů; Laparotomy; Lymphadenopathy; Adult; výsledek terapie; laparotomie; testikulární nádory; lidé; Testicular Neoplasms; retroperitoneální nádory; Treatment Outcome; retroperitoneální prostor; Retroperitoneal Neoplasms; Male; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Retroperitoneal Space; Humans