Současná podoba antiretrovirové léčby - Rozsypal, Hanuš (Remedia, 2020)
Antiretrovirová terapie je základem léčby osob infikovaných HIV (lidským virem imunodeficience). Antiretrovirotika se rozdělují do šesti skupin podle mechanismu účinku a chemické struktury. Jedna blokují funkci tří virových enzymů a jiná brání vstupu viru do buňky. U většiny pacientů se dosáhne suprese virové replikace, která je předpokladem pro návrat, resp. udržení dostatečné funkce imunitního systému. Léčba má také význam pro omezení přenosu infekce HIV na druhé osoby. Ačkoliv léčba brání klasickým zdravotním komplikacím infekce HIV vázaným na imunodeficit, nezabrání úplně aktivaci imunitního systému a tím nebezpečí non‑AIDS komplikací. Obvyklá počáteční kombinace antiretrovirotik zahrnuje dva nukleosidové, resp. jeden nukleosidový a jeden nukleotidový inhibitor reverzní transkriptázy spolu s inhibitorem integrázy. Za určitých okolností přichází v úvahu i použití např. nových nenukleosidových inhibitorů reverzní transkriptázy nebo inhibitorů proteinázy. Vedle této konvenční terapie se zvolna prosazuje používání dvojkombinačních režimů založených na spolehlivosti dolutegraviru. Tyto režimy slibují snížení toxicity, lékových interakcí a nákladů při zachování účinku. Určité teoretické překážky nejsou vyloučeny a přínos lze očekávat u vybraných skupin pacientů.
Keywords: Viral Protease Inhibitors; inhibitory virových proteáz; Treatment Outcome; výsledek terapie; Anti-HIV Agents; antivirové látky; HIV infekce; Anti-Retroviral Agents; inhibitory HIV-integrasy; Drug Combinations; léková rezistence; fixní kombinace léků; inhibitory reverzní transkriptasy; HIV Fusion Inhibitors; Humans; heterocyklické sloučeniny tricyklické; Heterocyclic Compounds, 3-Ring; HIV Integrase Inhibitors; antiretrovirové látky; Reverse Transcriptase Inhibitors; látky proti HIV; Drug Resistance; Antiviral Agents; HIV Infections; inhibitory HIV fúze; lidé