Role cévní chirurgie v onkologické chirurgii - Baláž, Peter; Gürlich, Robert; Havlůj, Lukáš; Klézl, Petr; Turyna, Radovan (Časopis lékařů českých, 2020)
Role of the vascular surgery in oncosurgeryRadikální odstranění nádoru u onkologicky nemocného je základem úspěšné léčby. V případech, kdy nádor infiltruje nebo těsně adheruje k cévním strukturám, je odstranění nádoru spolu s vaskulární rekonstrukcí mnohdy jedinou možností dosažení radikálního výkonu. Nový směr onkochirurgické léčby, označovaný jako onkovaskulární chirurgie, ukazuje, že invaze tumoru do cévního svazku nemá být automaticky vnímána jako bariéra radikální resekce, ale jen jako technická překážka. Uvádíme možnosti onkovaskulární chirurgie u karcinomu pankreatu, jater, ledvin, endometria, retroperitoneálních sarkomů a sarkomů dolních končetin.
Keywords: Plastic Surgery Procedures; výkony cévní chirurgie; resekční okraje; Margins of Excision; lidé; Humans; cévy; staging nádorů; Blood Vessels; Neoplasm Staging; nádory; zákroky plastické chirurgie; Vascular Surgical Procedures; Neoplasms