Úskalí a překážky globální eliminace virové hepatitidy C - Krekulová, Laura; Honzák, Radkin (Časopis lékařů českých, 2020)
Cesta k eliminaci virové hepatitidy C (HCV) podle akčního plánu WHO z roku 2016 je podmíněna dosažením kontroly nad epidemií HCV mezi injekčními uživateli drog (PWID). Tato riziková subpopulace většinou nejeví zájem o prevenci, diagnostiku ani léčbu infekce virem hepatitidy C. Problémem není pouze nezájem PWID o změnu zažitých vzorců chování a léčbu infekčních komplikací, ale také neschopnost zdravotního systému této specifické skupině pacientů poskytnout účinnou pomoc. Zvládnutí komunikace s problémovými pacienty je klíčem k úspěšné léčebné intervenci. Zajištění efektivní péče o PWID s chronickou HCV a jejich motivace k léčbě je podmínkou úspěšné eliminace této infekce.
Keywords: hepatitida C; National Health Programs; uživatelé drog; Hepatitis C; Disease Transmission, Infectious; Drug Users; programy národního zdraví; World Health Organization; Humans; lidé; Světová zdravotnická organizace; přenos infekční nemoci