Názory a postoje expertů k elektronizaci českého zdravotnictví (předběžná zpráva z realizace prvé vlny studie DELPHI) - Kučera, Zdeněk; Struk, Petr; Zeman, Martin; Borej, Jiří; Gütter, Zdeněk; Raming, Christian; Lange, Marc; Kučera, Paul G (Časopis lékařů českých, 2020)
Podáváme přehled názorů a postojů vybrané skupiny expertů na zavádění služeb elektronického zdravotnictví do českého zdravotnictví. Při výzkumu bylo využito metody DELPHI, jejíž první vlna proběhla v prvém čtvrtletí r. 2020 a s druhou vlnou se počítá v druhé polovině tohoto roku. Celkem 40 respondentů hodnotilo jednak relevanci jednotlivých kroků elektronizace a digitalizace, jednak překážky, které je třeba při implementaci Národní strategie eHealth překonávat. Jako nejvhodnější či nejdůležitější hodnotí respondenti elektronické informování o programech podpory zdraví a prevence (87 %) a podporu programů pro chronické pacienty (77 %), naproti tomu nejméně podporované je zveřejňování hodnocení úrovně služeb poskytovatelů (27 %) a on-line přístup k dokumentaci pověřující osoby (30 %); menší podporu mají i optimalizace čekacích dob s pomocí digitalizace (35 %) a elektronická konzultace s lékařem (35 %). Největší překážky implementace eHealth respondenti vidí v odporu poskytovatelů (až 70 % u některých opatření) a v nevyhovujících či chybějících právních předpisech (až 85 % u některých kroků). Šetření se realizovalo v rámci projektu Structural Reform Support Service (SRSS) Evropské komise na Ministerstvu zdravotnictví ČR pod koordinací Národního centra elektronického zdravotnictví (NCeZ).
Keywords: zdravotnické informační systémy; telemedicína; Online Systems; Health Information Systems; lidé; Telemedicine; poskytování zdravotní péče; Delivery of Health Care; Czech Republic; průzkumy a dotazníky; delfská metoda; on-line systémy; Delphi Technique; Humans; Surveys and Questionnaires; konsensus; Česká republika; Consensus