Obsedantně kompulzivní porucha a citová vazba - Hodný, František; Praško, Ján; Ocisková, Marie; Holubová, Michaela; Vaněk, Jakub; Končelíková, Dana; Kasalová, Petra; Nesnídal, Vlastimil; Zmeková, Jana (Psychiatrie pro praxi, 2020)
Úvod: Citová vazba vzniká v raném dětství mezi dítětem a primární pečující osobou a zásadním způsobem ovlivňuje sebehodnocení dítěte a jeho vnímání světa jako bezpečného místa. Cílem této přehledové studie je představit současný stav poznání týkající se vztahu mezi vazbou a obsedantně kompulzivní poruchou (OCD), průběhem poruchy a účinností léčby.
Keywords: obsedantně kompulzivní porucha; připoutání k objektu; Adaptation, Psychological; Object Attachment; vztahy mezi rodiči a dětmi; Humans; perfekcionismus; Obsessive-Compulsive Disorder; lidé; adaptace psychologická; Perfectionism; Parent-Child Relations