Zotavení u hraniční poruchy osobnosti - Nesnídal, Vlastimil; Praško, Ján; Ocisková, Marie; Minaříková, Kamila; Holubová, Michaela; Vaněk, Jakub; Bundárová, Lucie; Kantor, Kryštof; Hodný, František; Šlepecký, Miloš (Psychiatrie pro praxi, 2020)
Historicky byla hraniční porucha osobnosti (HPO) vnímána jako celoživotní a vysoce invalidizující porucha. Výzkumy provedené v posledních dvou desetiletích však toto chápání HPO vyvracejí. HPO je nejčastěji diagnostikována v časné dospělosti a průběh poruchy je obecně podobný, s klesající symptomatologií v průběhu času. Cílem přezkumu je poskytnout aktuální informace o konceptu zotavení u pacientů s HPO a možnostech, jak toho dosáhnout. Počítačové vyhledávání v databázi bylo provedeno v PubMed a Web of Science za použití různých kombinací klíčových slov relevantních pro dané téma. Hledání bylo filtrováno na období mezi lednem 1990 a prosincem 2019. Výsledky byly přezkoumány a diskutovány ve čtyřech různých kategoriích souvisejících s cílem této studie: 1) Proč je smysluplné zvážit koncept zotavení v HPO, 2) Zotavení spojené se zmírněním příznaků v průběhu času, 3) Účinná léčba HPO a zotavení, 4) Převzetí odpovědnosti pacienta za zotavení. Po přezkoumání současné literatury bychom mohli navrhnout závěr, že uzdravení je nejen snížení příznaků, ale také budování pozitivní osobní identity a účelného života, lze považovat za dosažitelný cíl léčby. Nezbytným požadavkem je však vlastní zapojení pacienta do převzetí odpovědnosti za terapii.
Keywords: Mental Health Recovery; hraniční porucha osobnosti; indukce remise; poruchy osobnosti; lidé; zotavení z duševní nemoci; Personality Disorders; Borderline Personality Disorder; Remission Induction; Humans; psychoterapie; Psychotherapy