Židlování s módy ve schematerapii - Ocisková, Marie; Praško, Ján; Šlepecký, Miloš; Kotianová, Antónia; Chupáčová, Michaela; Zaťková, Marta; Kotian, Michal (Psychiatrie pro praxi, 2020)
Při práci se židlemi využíváme techniky klasického psychodramatu (prázdná židle, výměna rolí, dvojník, zrcadlení) i specifické schématerapeutické přístupy, týkající se práce s módy. Módy jsou ohraničené komplexní vzorce emočního prožívání, myšlení, tělesných reakcí a chování, které se spouští při aktivaci raného maladaptivního schématu. Přesedání mezi židlemi umožňuje pacientovi a terapeutovi lépe identifikovat jednotlivé módy a související myšlenky, prožívání a chování, které jsou s nimi spojeny. To umožňuje zvýšení sebereflexe a následně i sebekontroly. V případě vnitřních konfliktů je možné vést mezi jednotlivými módy dialog, kdy pacient přesedá mezi židlemi zapojených módů. Článek probírá možnosti, jak s pomocí židlí vést dialogy módů a pomoci pacientovi k hlubší sebereflexi a volbě konstruktivního chování.
Keywords: Personality Disorders; psychodrama; Schema Therapy; Depressive Disorder; Adaptation, Psychological; depresivní poruchy; lidé; Anxiety Disorders; poruchy osobnosti; adaptace psychologická; Humans; schematerapie; úzkostné poruchy; Psychodrama; Cognitive Behavioral Therapy; kognitivně behaviorální terapie