Prevence recidivujících cystitid pomocí roztoku hyaluronátu sodného Flaveran? - Horňák, Jakub; Veselý, Štěpán; Havlová, Klára; Babjuk, Marko (Česká urologie, 2020)
Cíl: Prokázat efekt preparátu Flaveran® při prevenci recidivujících cystitid a léčbě s tím spjatých příznaků dolních močových cest (LUTS). Soubor pacientů (materiál) a metoda: V rámci prospektivní studie jsme v letech 2018 a 2019 zařadili celkem sedm pacientek ve věku 22 až 44 let, splňující kritéria pro recidivující cystitidy dle European Association of Urology (EAU), tedy tři kultivačně potvrzené epizody cystitidy za jeden rok nebo dvě symptomatické infekce za posledních šest měsíců. Zařazené pacientky absolvovaly během vstupního vyšetření cystoskopii se slizniční biopsií, ultrazvuk močového traktu se zaměřením na postmikční reziduum, kutivační vyšetření moče, uroflowmetrii a v případě přetrvávající urgentní symptomatologie i plnící cystometrii. Samotná léčebná kúra znamenala deset intravezikálních aplikací v týdenních rozestupech. Efekt léčby byl průběžně vyhodnocován po šesti týdnech, třech měsících, šestiměsících a rok od první aplikace formou validovaných dotazníků Pelvic Pain, Urgency, and Frequency (PUF), OverActive Bladder syndrom questionare (OABq), Interstitial Cystitis Symptom Index (ICSI), Interstitial Cystitis Problem Index (ICPI) a kontrolními kultivačními vyšetřeními moče. Výsledky: U čtyř pacientek byla vstupně prokázána asymptomatická bakteriurie, která byla před zahájením instilací přeléčena pomocí antibiotik. Z celkového počtu sedmi pacientek byla jedna účastnice ze studie vyřazena pro non‑compliance po sedmi aplikacích. Během plánovaných kontrol byla asymptomatická bakteriurie prokázána pouze u dvou pacientek. Symptomatický uroinfekt byl za dobu sledování prokázán pouze u jedné z nich. V obou případech následovala standardní antibiotická terapie dle citlivosti bakteriálního agens. Data z kontrolních dotazníků prokázala jednoznačně pozitivní efekt léčby a zlepšení kvality života v porovnání se vstupními dotazníky. Statisticky signifikantní zlepšení tíže příznaků bylo zaznamenáno u všech validovaných dotazníků PUF (p < 0,05), OABq (p < 0,05), ICSI (p < 0,05) a ICPI (p < 0,05) při poslední kontrole, tedy po roce od zahájení instilací. Závěr: Intravezikální terapie roztokem hyaluronátu sodného (Flaveran®) prokázala statisticky významný efekt při léčbě LUTS spjatých s recidivujícími uroinfekty. Z hlediska samotné prevence recidiv cystitidy byl rovněž zjištěn terapeutický efekt. Za souhrnnou dobu sledování tak byla prokázána pouze jediná symptomatická epizoda uroinfektu. Léčba byla doře tolerována a za celou dobu jsme nezaznamenali jediný nežádoucí účinek.
Keywords: Anti-Bacterial Agents; prospektivní studie; infekce močového ústrojí; průzkumy a dotazníky; kyselina hyaluronová; lidé; Administration, Intravesical; Humans; Urinalysis; cystitida; recidiva; analýza moči; Surveys and Questionnaires; Female; Prospective Studies; Adult; aplikace intravezikální; antibakteriální látky; ženské pohlaví; Cystitis; dospělí; Urinary Tract Infections; Recurrence; Hyaluronic Acid