Metastáza karcinomu prostaty do varlete - Novotný, Jaroslav; Šámal, Vladimír; Mečl, Jan (Česká urologie, 2020)
Karcinom prostaty (KP) nejčastěji metastazuje do pánevních lymfatických uzlin a skeletu, méně častěji pak do plic a jater. Metastáza do varlete patří mezi raritní. Toto postižení bývá většinou jednostranné a vyskytuje se u starších mužů. Prezentujeme kazuistiku pacienta, kde metastáza KP do varlete byla jedním z projevů onemocnění.
Keywords: orchiektomie; infekce močového ústrojí; Biopsy; metastázy nádorů; Humans; biopsie; testikulární nádory; mužské pohlaví; Orchiectomy; akutní poškození ledvin; nádory prostaty; výsledek terapie; Neoplasm Metastasis; Prostatic Neoplasms; Urinary Tract Infections; Treatment Outcome; lidé; Testicular Neoplasms; Aged; Acute Kidney Injury; senioři; Male