Deriváty sulfonylurey a riziko hypoglykemie u diabetiků 2. typu - Svěcený, Jakub; Jirušková, Jana; Hrach, Karel; Radovnická, Lucie; Laštůvka, Jiří (Vnitřní lékařství, 2020)
Hypoglykemie spojená s léčbou pacientů s diabetem mellitem 2. typu stále představuje zásadní problém. Je spojena se zvýšenou mortalitou a významně snižuje i samotnou kvalitu života, což se nejvíce projevuje u starších nemocných. Proto je nutné neustále revidovat antidiabetickou terapii a pátrat po rizicích s ní spojených. Právě starší pacienti s diabetem jsou však často ponecháni na nevhodné léčbě deriváty sulfonylurey (DSU), které jsou po inzulinu nejrizikovější hypoglykemi-zující medikací. V naší retrospektivní studii jsme porovnávali výskyt těžké hypoglykemie z jakýchkoliv příčin u diabetiků 2. typu vedoucí k hospitalizaci na Interní oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem v závislosti na užívání různé antidiabetické terapie. Předpokládali jsme negativní vliv hypoglykemizující terapie (především DSU) u starších pacientů. Celkem bylo přijato 32 pacientů s diabetem mellitem 2. typu (prům. věk 76,5 ±8,2 let), z nichž užívalo DSU 18 pacientů a jejich průměrný věk byl 77,4 let s poměrně širokým rozpětím 65 až alarmujících 93 let. Průměrná hodnota odhadované glomerulární filtrace (eGFR) činila 0,745 (±0,293) ml/s/1,73m2 a navíc se jednalo o relativně polymorbidní pacienty, prů-měrný počet komorbidit byl 3,125, u pacientů užívajících DSU dokonce 3,5. Epizody hypoglykemie jsou zejména pro starší pacienty s diabetem mellitem 2. typu z výše popsaných důvodů velmi nebezpečné a z tohoto pohledu se jeví deriváty SU jako preparáty nevhodné.
Keywords: Sulfonylurea Compounds; lidé středního věku; senioři; sulfonylmočovinové sloučeniny; Hypoglycemic Agents; hypoglykemie; Aged, 80 and over; Hypoglycemia; hypoglykemika; Aged; lidé; Humans; Diabetes Mellitus, Type 2; Retrospective Studies; diabetes mellitus 2. typu; senioři nad 80 let; Middle Aged; retrospektivní studie