Postihnutie tráviaceho traktu pri zmiešanej chorobe spojivového tkaniva (Sharpovom syndróme) - Nosáková, Lenka; Schnierer, Martin; Bánovčin, Peter; Stašková, Katarína; Ďuriček, Martin; Hyrdel, Rudolf (Vnitřní lékařství, 2020)
Sharpov syndróm (mixed connective tissue diseases – MCTD) je veľmi zriedkavé autoimunitné ochorenie spájajúce klinické príznaky systémového lupusu, systémovej sklerózy, polymyozitídy a reumatoidnej artritídy. Klinické prejavy sú veľmi rôznorodé. U niektorých pacientov býva postihnutý tráviaci trakt v rôznom rozsahu. Najčastejšie býva postihnutý pažerák a pacienti sa sťažujú na dysfágiu. Morfologicky je toto postihnutie podobné postihnutiu pažeráka pri systémovej sklerodermii. V tejto kazuistike popisujeme jedinečný prípad ťažkého tráviaceho traktu manifestujúceho sa poruchami motility pažeráka, kachektizáciou, ascitom a opakovanými ileóznymi stavmi.
Keywords: poruchy motility jícnu; ascites; Esophageal Motility Disorders; smíšené onemocnění pojiva; lidé středního věku; Cachexia; lidé; Mixed Connective Tissue Disease; mužské pohlaví; kachexie; Male; Ascites; Middle Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans