Možnosti PET/CT v neperfuzní kardiologii - Zogala, David (Cor et Vasa (Brno), 2020)
Pozitronová emisní tomografie kombinovaná s výpočetní tomografií (PET/CT) je zobrazovací modalitou užívanou především v onkologické diagnostice. Nejčastěji používaným radiofarmakem je 2-deoxy-2-(18F)fluoro-D-glukóza (FDG). Vzhledem k nespecifické povaze své distribuce umožňuje užití i v diagnostice zánětu, kdy její zvýšená akumulace reflektuje nárůst metabolického obratu v aktivovaných buněčných elementech zprostředkujících zánětlivou reakci. V neperfuzní kardiologické diagnostice se FDG PET/CT uplatňuje především při detekci zánětlivých postižení srdečních kompartmentů, popř. implantabilních materiálů. Vzácně může přispět při lokalizaci neoplastického postižení srdce. V přehledovém článku jsou prezentovány aktuální literární poznatky a zkušenosti z klinické praxe. © 2020, ČKS.
Keywords: srdce; perikarditida; Endocarditis; nádory srdce; endokarditida; Pericarditis; sarkoidóza; PET/CT; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Myocarditis; myokarditida; lidé; Heart; Sarcoidosis; Humans; Heart Neoplasms