Farmakoterapie neuropatické bolesti v dospělém věku - Rajdová, Aneta; Vlčková, Eva (Neurologie pro praxi, 2020)
Neuropatická bolest je závažným klinickým projevem řady onemocnění periferního i centrálního nervového systému. V řadě případů se podílí také na bolesti vertebrogenní či nádorové. Její terapie se zásadně liší od bolesti nociceptivní, typická je neúčinnost běžných analgetik a nesteroidních antiflogistik. Všechna aktuální zahraniční i česká doporučení se shodují na lécích první volby a částečně i voleb dalších. K lékům první volby patří antiepileptika ze skupiny ligandů α2δ podjednotky kalciových kanálů (gabapentin a pregabalin) a antidepresiva ze skupiny inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (duloxetin a venlafaxin) a antidepresiva tricyklická (amitriptylin). K lékům dalších voleb jsou pak řazeny opioidy (především oxykodon), další antiepileptika a některé topicky podávané léky (kapsaicin, lidokain), případně botulotoxin A. Často je nutná kombinace více léků.
Keywords: Trigeminal Neuralgia; Pain; antikonvulziva; Cannabinoids; neuralgie trigeminu; Chronic Pain; lidé; Central Nervous System Diseases; nemoci centrálního nervového systému; neuralgie; antidepresiva; Neuralgia; Anticonvulsants; Humans; chronická bolest; Antidepressive Agents; kanabinoidy; bolest