Využití multiplexového systému ImmunoCAP ISAC k určení senzibilizace na molekulární komponenty související se závažností atopické dermatitidy - Vaňková, Radka; Čelakovská, Jarmila; Bukač, Josef; Krčmová, Irena; Krejsek, Jan; Andrýs, Ctirad (Československá dermatologie, 2020)
Cílem práce bylo zhodnocení přínosu vyšetřování specifických IgE protilátek proti molekulárně definovaným alergenům u pacientů s atopickou dermatitidou (AD) pomocí multiplexové metody ISAC a posouzení, zda se senzibilizační profily liší u mírné, středně těžké a těžké formy AD. Do studie bylo zahrnuto celkem 81 pacientů (41 mužů a 40 žen), u kterých bylo provedeno kompletní dermatologické a alergologické vyšetření včetně určení profilu senzibilizace na molekulární komponenty metodou ImmunoCAP ISAC. Výsledky vyšetření byly statisticky zpracovány. Významně vyšší počet pozitivních reakcí s vysokou hladinou specifického IgE (≥ 15 ISU–E) byl prokázán u pacientů se středně těžkou a těžkou formou AD. U většiny molekulárních komponent byla zaznamenána zvyšující se relativní frekvence pozitivních reakcí od mírné po těžkou formu AD. U pacientů s těžkou formou se významně častěji vyskytovala senzibilizace na molekulární komponenty roztoče domácího prachu, zvířat (kočky, psa, koně), vaječného bílku, krevety a plísní (Aspergillus, Alternaria). V tomto směru doporučujeme zaměřit vyšetření, léčbu a režimová opatření.
Keywords: klinické zkoušky jako téma; SCORAD index; Clinical Trials as Topic; Dermatitis, Atopic; Allergens; imunologické testy; lidé; Immunoglobulin E; ISAC test; Hypersensitivity, Immediate; atopická dermatitida; stupeň závažnosti nemoci; Immunologic Tests; časná přecitlivělost; molekulární patologie; Pathology, Molecular; imunoglobulin E; alergeny; Severity of Illness Index; Humans