Harmonic scalpel versus traditional ligation in axillary dissection for breast cancer: a retrospective multivariate analysis - Žatecký, Jan; Kubala, Otakar; Jelínek, Petr; Lerch, Milan; Ihnát, Peter; Peteja, Matúš; Brát, Radim (Rozhledy v chirurgii, 2020)
Úvod: Účelem této pilotní retrospektivní studie je vyhodnotit výskyt komplikací u pacientek po axilární disekci při porovnání preparace pomocí harmonického skalpelu a tradičních ligatur a analyzovat rizikové faktory pro vznik komplikací po operaci. Metody: 144 pacientek a 148 axilárních disekcí bylo odoperováno v jednom mammárním centru v období od 01/2014 do 01/2019, tyto operace byly zařazeny do studie. Axilární disekce pomocí harmonického skalpelu byla provedena v 73 případech, pomocí vstřebatelných ligatur v 70 případech. Výsledky: Tvorba seromu po operaci byla zaznamenána u 41 pacientek (56.2 %) ve skupině s harmonickým skalpelem a u 21 pacientek (30.0 %) ve skupině s ligaturami (p=0.003). Průměrná doba od operace k vynětí drénu byla 4.0 dnů ve skupině s harmonickým skalpelem a 3.0 dnů ve skupině s ligaturami (p<0.001). Průměrné množství drénovaného sekretu po mastektomii bylo 300.9 ml ve skupině s harmonickým skalpelem a 168.7 ml ve skupině s ligaturami (p=0.005); po prs-šetřícím výkonu 241.9 ml a 107.4 ml (p=0.023). Závěr: Použití harmonického skalpelu při axilární disekci v porovnání s tradičními ligaturami se vstřebatelným materiálem významně zvyšuje riziko tvorby pooperačního seromu, prodlužuje čas od operace k vynětí drénu a zvyšuje množství drénovaného sekretu.
Keywords: harmonický skalpel; serom; Ligation; lidé; Retrospective Studies; axilární disekce; Breast Neoplasms; Seroma; retrospektivní studie; ženské pohlaví; Humans; Female; ligace; nádory prsu