Motorické kompetencie 6–8 ročných detí v okrese Nitra - Halmová, Nora; Šimonek, Jaromír (Studia Kinantropologia, 2020)
V predkladanom príspevku riešime problematiku základných motorických kompetencií u 6–8 roč-ných detí v okrese Nitra. Jednou z úloh školskej telesnej a športovej výchovy je rozvoj základných motorických kompetencií. Diagnostika kompetencií sa realizuje prostredníctvom motorických testov, ktoré zahŕňajú testy základných lokomócií a testy motorických schopností a zručností. Cieľom príspe-vku je zistiť aktuálny stav motorických schopností a zručností a následne hľadať prostriedky ichďalšieho rozvoja. Výskum sme vykonávali na 4 základných školách v okrese Nitra, kde súbor tvorilo102 žiakov, z toho 44 dievčat a 58 chlapcov prvého ročníka. Merania sme opakovali v polročných intervaloch celkovo tri krát. Priemerný vek chlapcov bol 7,02±0,65 a dievčat 7,22±0,68. Základnou metódou pri získavaní údajov bola metóda testovania. Použili sme medzinárodnú štandardizovanú batériu testov TGMD2, ktorá zahŕňa 12 motorických testov a to 6 na zistenie úrovne základných lokomócií a 6 na motorické zručnosti. Výsledky sme spracovali v štatistickom programe JAMOVI.Zisťovali sme rozdiely medzi chlapcami a dievčatami v jednotivých testoch a to s využitím neprametrického testu Mann-Whitney U test pre nezávislé súbory. Rozdiely v rámci jedného súboru (chlapci, dievčatá) počas troch meraní sme zisťovali neparametrickým testom pre závislé súbory Wilcoxonovýmt testom. Vecnú významnosť sme zisťovali s využitím Cohenovho d (effect size). Výsledky poukazujú na vysokú počiatočnú úroveň základných lokomócií u oboch súborov a nízku úroveň zručností (nižšiuu dievčat ako u chlapcov). V treťom meraní sme zaznamenali prírastky v oboch súboroch, dievčatáv treťom meraní takmer na identickej úrovni s chlapcami. Empirické dáta boli súčasťou výskumného projektu: projektu EOP-5.2.2-17-2017-00035 „Komplexná porovnávacia analýza interakcie pravidelnej zdravotnej podpory fyzickej aktivity, kvality života, pohybových schopností a zloženia tela medzi študentmi v Karpatskej kotline v maďarsko-rumunsko-slovenskej spolupráci“.
Keywords: Motor Activity; lokomoce; Child; dítě; motorické dovednosti; Child Development; Locomotion; Motor Skills; vývoj dítěte; pohybová aktivita