Acute mesenteric ischemia caused by floating thrombus of the descending thoracic aorta - case report - Biroš, Ernest; Staffa, Robert; Novotný, Tomáš; Vlachovský, Robert; Krejčí, Miroslav (Cor et Vasa (Brno), 2020)
Úvod: Floating thrombus of descending thoracic aorta (FTDTA) představuje přítomnost trombu v hrudní aortě, který vzniká z důvodu předchozího poranění aortální stěny (disekce, ateroskleróza, nádor nebo trauma) nebo ve zdravé hrudní aortě nejčastěji na podkladě trombofilie. Riziko FTDTA je dáno hlavně možností jeho periferní embolizace s rezultující viscerální nebo končetinovou ischemií. Popis případu: Třiašedesátiletá žena s FTDTA a jeho periferní embolizací do arteria mesenterica superior (AMS) a arteria lienalis (AL) podstoupila embolektomii hrudní aorty a AMS po preparaci viscerálního segmentu břišní aorty cestou levostranné mediální viscerální rotace. V rámci second-look laparotomie byla provedena resekce ilea s end-to-end anastomózou a splenektomie. CTA hrudní a břišní aorty s odstupem 12 měsíců od operace prokazuje volný tepenný systém bez obrazu recidivy FTDTA. Třicet dva měsíců po provedení primární operační intervence je pacientka bez projevů malabsorpce v dobrém klinickém stavu. Závěr: Akutní mezenteriální ischemie na podkladě embolizace FTDTA je vzácné onemocnění. Námi zvolený chirurgický přístup vycházel z dominující břišní symptomatologie u pacientky a suspekce na transmurální ischemii tenkého střeva. Dobrý klinický výsledek prokazuje validitu otevřeného cévněchirurgického přístupu v řešení uvedené diagnózy. © 2020, ČKS.
Keywords: mezenteriální ischemie; Mesenteric Ischemia; Female; bolesti břicha; trombóza; výsledek terapie; lidé; Middle Aged; Treatment Outcome; Humans; ženské pohlaví; Aorta, Thoracic; Thrombosis; lidé středního věku; Abdominal Pain; aorta thoracica